Euroopan Olympiakarsintaturnaus 18.3 – 19.3, Unkarin Budapestissa

Porin Paini-Miesten veljekset Ville & Jere Heino taistelivat Olympiapaikoista 18.3 – 19.3 Unkarin Budapestissa käydyissä olympiakarsintaturnauksessa. Valitettavasti olympiapaikat jäivät veljesten osalta vielä saavuttamatta.

Ville Heino kohtasi 86kg sarjan neljännesvälierissä ranskalaisen Akhmed Aibuev:in. Ottelu alkoi räväkästi, kun Ville pääsi yllättämään ranskalaisen nopealla 4 pisteen käsivarsiheitolla. Ranskalainen oli kuitenkin tilanteessa sen verran hereillä, että onnistui jättämään Villen mattoon, saaden siitä yhden pisteen. Hetkeä myöhemmin oli ranskanmiehen vuoro näyttää oma variaationsa käsivarsiheitosta. Ville seurasi tilannetta hienosti, mielestäni pisteytys olisi pitänyt mennä vastaavanlaisesti kuin aikaisemmassa Villen heitossa, mutta tuomarit katsoivat tilanteen ranskalaisen eduksi 4 pistettä. Ensimmäisen puoliajan loppupuolella Ville sai ranskanmiehen vietyä mattoon kahden pisteen arvoisesti. Ranskalainen kuitenkin puolusti matossa väkevästi, joten lisäpisteitä ei tilanteesta tullut. Tauolle mentiin Villen 6 – 5 johtoasemassa.

Toinen puoliaika alkoi huomattavasti ensimmäistä tarkkaavaisemmin, kuin ensimmäinen. Toisen puoliajan puolivälissä Ville yritti syöksyä jalkoihin, mutta ranskanlainen oli tilanteessa valitettavan hyvin hereillä ja sain käännettyä sen itselleen eduksi, saamalla Villen mattoon ja tehtyä vyörytyksen päälle.  neljä pistettä ranskanmiehelle. Nyt Tilanne oli muuttunut taas toisen puoliajan alussa ranskalainen oli takaa-ajo asemassa, nyt puolestaan takaa-ajajana oli Ville.  Siitä alkoi hurja takaa-ajo kelloa vastaan. Ottelun lähentyessä loppua kohti, oli ranskalainen silminnähden väsynyt, mutta onnistui harmiksemme pitämään paketin kasassa loppuun asti. Pisteet ottelussa ranskalaisen eduksi 9 – 6.

Toinen Heinon veljeksistä, Jere kohtasi 125kg sarjan puolivälierissä azerbaižanin Jamaladdin Magomedov:in. Ottelu alkoi tarkkaavaisesti ja varovaisesti. Kumpikaan ei tehnyt hätiköityjä liikkeitä. Jälkikäteen ajateltuna, Jere aloitti ottelu ehkä hivenen liian passiivisesti, koska hänelle annettiin passiivisuus varoitus ja azerinmies sai tililleen pisteen. Tauolle mentiin tilanteessa 1 – 0 azerin eduksi.

Toinen puoliaika alkoi paljon räväkämmin. Azerinmies pääsi yllättämään Jeren ja nappaamaan hänen jalkansa. Jere puolusti tilanteessa upeasti. Azerilainen sai kuitenkin kaadettua Jeren ulosmatolta kahdenpisteen arvoisesti. Tästä alkoi Jeren hurja takaa-ajo. Azerilainen joutui turvautumaan sormissa roikkumisiin, kun ei muuten saanut pidettyä Jereä hallinnassa. Puoliajan lopulla Jere yllätti azerilaisen ja sai työnnettyä hänet ulos matolta yhden pisteen arvoisesti. Hetkeä myöhemmin tuomari antoi azerinmiehelle varoituksen juuri tuosta sormista roikkumisesta. Tämä tuli valitettavasti liian myöhään, ja azerilainen selvisi ottelusta voittajana pistein 3 – 2. Mielestäni azerilaisen annettiin roikkua sormissa aivan liian kauan, ennen kuin tuomari reagoi siihen. Liekö sitten tilanne tapahtunut mattotuomarilta piilossa. Meille kotikatsomolaisille tilanne näkyi selvästi.

Ylen haastattelussa Jere summasi ottelun hienosti, eikä jäänyt jossittelemaan lopputulosta: ” Kova oli kaveri, mutta kovatkin on voitettava”.

Seuraavan kerran Heinot pääsenevät taistelemaan olympiapaikoista, maailman olympiakarsintaturnauksessa, joka järjestetään Bulgarian Sofiassa 6. – 9.5.2021